Об'єктивний погляд на ситуацію

Лікарняні під час дистанційної роботи

10 липня 2020

Останнім часом у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби COVID-19 роботодавці вимушені були змінити умови праці, обираючи нові форми співпраці: "виконання роботи вдома", "надомна праця", "гнучкий режим робочого часу", "віддалений доступ", "дистанційна робота".

При дистанційній роботі працівники розподіляють робочий час на свій розсуд, правила внутрішнього трудового розпорядку на них не поширюються і оплата праці здійснюється за фактично виконану роботу.

Проте така форма співпраці існувала ще з радянських часів, що підтверджується Положенням про умови праці надомників, затвердженим Держкомітетом СРСР по праці та соціальних питань і Секретаріату ВЦРПС від 29.09.1981 № 275/17-99. Згодом наказом Міністерства праці та соціальної політики від 04.10.2006 № 359 було затверджено Методичні рекомендації щодо встановлення гнучкого режиму робочого часу.

Отже, коронавірус змусив законодавців згадати забуте добре минуле, підкріпивши таку форму співпраці нормативними актами, зокрема:

Таким чином, на працівників, які виконують роботу дома, в повній мірі поширюється законодавство про працю з урахуванням специфіки та особливостей застосування дистанційного режиму роботи, які обумовлюються у трудовому договорі (наказі по підприємству). Виконання дистанційної (надомної) роботи не тягне за собою будь-яких обмежень обсягу трудових прав працівників.

Відповідно до ст.18 ЗУ "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування" від 23.09.1999 № 1105-XIV  страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності підлягають особи, які працюють на умовах трудового договору (контракту). Право на матеріальне забезпечення у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності виникає з настанням страхового випадку в період роботи, включаючи час випробування та день звільнення.

Працівник має право наполягати на оформленні листка непрацездатності, оскільки Інструкція про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затверджена наказом МОЗ України від 13.11.2001р. № 455, не містить заборони видавати лікарняні працівникам-надомникам.

 

 

Аудит кадрового обліку

 



<<увесь список>>
28.03.2024
Курси валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Ваша думка

Чи працює ваше підприємство під час воєнного стану

Законодавство
УправлінняАудитБухгалтеріяПравоПерсоналПро нас
© 2003-2024 OLZA
Kyiv, Ukraine