Об'єктивний погляд на ситуацію

УВАГА! Обов'язкове працевлаштування громадян, які мають додаткові гарантії

15 липня 2013

З 01.01.2013р. набрав чинності ЗУ від 05.07.12. № 5067 "Про зайнятість населення".  Зокрема, ст.14 Закону № 5067 містить перелік осіб, які мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню, тобто переваги перед іншими громадянами: 

1) один з батьків або особа, яка їх замінює і:

2) діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, особи, яким виповнилося 15 років та які за згодою одного з батьків або особи, яка їх замінює, можуть, як виняток, прийматися на роботу;

3) особи, звільнені після відбуття покарання або примусового лікування;

4) молодь, яка закінчила або припинила навчання у загальноосвітніх, професійно-технічних і вищих навчальних закладах, звільнилася із строкової військової або альтернативної (невійськової) служби (протягом шести місяців після закінчення або припинення навчання чи служби) і яка вперше приймається на роботу;

5) особи, яким до настання права на пенсію за віком відповідно до статті 26 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" залишилося 10 і менше років;

6) інваліди, які не досягли пенсійного віку, встановленого статтею 26 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування";

7) особи, яким виповнилося 15 років та які за згодою одного з батьків або особи, яка їх замінює, можуть, як виняток, прийматися на роботу.

Для працевлаштування зазначених вище громадян норматив працевлаштування встановлюється для підприємств, установ та організацій з чисельністю штатних працівників понад 20 осіб із квотою у розмірі 5% середньооблікової чисельності штатних працівників за попередній календарний рік.

Звітність

З 27.06.13. набрав чинності Наказ від 16.05.13. № 271 "Про затвердження Порядку надання роботодавцями територіальним органам Державної служби зайнятості інформації про зайнятість та працевлаштування громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню", який встановлює строки подання такої інформації, а саме:

Роботодавці щороку, не пізніше 01 лютого після звітного року, подають територіальному органу Інформацію  про зайнятість і працевлаштування громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню.

Відповідальність за порушення законодавства 

встановлена ст. 53 Закону № 5067 :

  - у разі невиконання роботодавцем протягом року квоти для працевлаштування громадян, зазначених у частині першій статті 14 цього Закону, з нього стягується штраф за кожну необґрунтовану відмову у працевлаштуванні таких осіб у межах відповідної квоти у двократному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої на момент виявлення порушення.

Штрафи, накладення яких передбачено цією статтею, є фінансовими санкціями і не належать до адміністративно-господарських санкцій, визначених главою 27 Господарського кодексу України.

Штрафи накладаються уповноваженим органом з реалізації державної політики з питань державного нагляду та контролю за дотриманням законодавства про зайнятість населення у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

У разі несплати (відмови від сплати) штрафів протягом місяця їх стягнення здійснюється в судовому порядку.

 

 

 

 


<<увесь список>>
17.05.2024
Курси валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Ваша думка

Чи працює ваше підприємство під час воєнного стану

Законодавство
УправлінняАудитБухгалтеріяПравоПерсоналПро нас
© 2003-2024 OLZA
Kyiv, Ukraine