Об'єктивний погляд на ситуацію

Оподаткування грантів

30 березня 2021

23.12.2020 набрав чинності ЗУ "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо державної підтримки культури, туризму та креативних індустрій" від 04.11.2020 № 962-ІХ, яким передбачено звільнення від податку на прибуток підприємств, єдиного податку та податку на доходи фізичних осіб отримана платниками цільова допомога, яка надається за рахунок бюджетних коштів або коштів міжнародної технічної допомоги для реалізації проектів або програм у сферах культури, туризму та у секторі креативних індустрій, спорту та інших гуманітарних сферах.

Для юридичних осіб

1) Фінансовий результат до оподаткування зменшується на суму бюджетних грантів, отриманих платником податку та включених до складу доходів звітного періоду відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності (п.140.4.8 ПКУ).

2) Фінансовий результат податкового (звітного) періоду збільшується на суму витрат, пов’язаних із виконанням умов договору про надання бюджетного гранту, понесених у поточному звітному періоді за рахунок таких грантів (але не більше суми таких грантів) та включених до складу витрат поточного звітного періоду відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності (п.140.5.16 ПКУ).

3) Для платників єдиного податку до складу доходу не включаються суми коштів та вартість майна, отриманих у вигляді бюджетного гранту, за умови його цільового використання.

У разі нецільового використання наданого бюджетного гранту платник податку - юридична особа зобов’язаний збільшити податкові зобов’язання за наслідками податкового періоду, на який припадає таке порушення, на суму єдиного податку за ставкою, передбаченою п.293.5 цього Кодексу (пп.12 п.292.11 ПКУ)

Для фізичних осіб – підприємців та самозайнятих осіб

1) До доходу фізичної особи - підприємця на загальній системі оподаткування не включаються суми доходу у вигляді бюджетного гранту. Оподаткування доходів здійснюється у порядку, визначеному п. 170.71 цього Кодексу. (п.177.3.2 ПКУ)

2) До доходу особи, яка провадить незалежну професійну діяльність, не включаються суми доходу у вигляді бюджетного гранту. Оподаткування доходів у вигляді такого гранту здійснюється у порядку, визначеному п. 170.71 цього Кодексу. (абз.4 п.178.3 ПКУ)

3) До доходу фізичної особи – підприємця платника єдиного податку 1-3 груп не включаються отримані доходи у вигляді бюджетних грантів (пп.1 п.292.1 ПКУ).

Для  фізичних осіб

1) Відповідно до п. 170.71 ПКУ не оподатковується та не включається до загального місячного або річного оподатковуваного доходу платника податку дохід у вигляді бюджетного гранту під час його нарахування (виплати, надання) на користь платника податків.

Податковим агентом платника податку під час нарахування (виплати, надання) на його користь доходу у вигляді бюджетного гранту є надавач такого гранту.

2) Також не вважається додатковим благом платника податку сплачена закладом культури вартість товарів та послуг, а саме проїзду, проживання, харчування, охорони, страхування, медичного обслуговування, тренування, що пов’язані з участю такого платника податку у створенні та показі (проведенні) культурних, у тому числі гастрольних, заходів, якщо це передбачено умовами договору з такими платниками податку. (абз.4 пп."б" п.164.2.17 ПКУ)

 

 

 


<<увесь список>>
20.04.2024
Курси валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Ваша думка

Чи працює ваше підприємство під час воєнного стану

Законодавство
УправлінняАудитБухгалтеріяПравоПерсоналПро нас
© 2003-2024 OLZA
Kyiv, Ukraine