Об'єктивний погляд на ситуацію

Податкові зобов'язання з ПДВ при отриманні попередньої оплати (авансу) в іноземній валюті за послуги від нерезидента

07 червня 2019

Відповідно до ст. 185 ПКУ об’єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку:

Відповідно до п. 187.1. ПКУ датою виникнення податкових зобов’язань з постачання товарів/послуг вважається дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше:

а)  дата зарахування коштів від покупця/замовника на банківський рахунок платника податку як оплата товарів/послуг, що підлягають постачанню, а в разі постачання товарів/послуг за готівку – дата оприбуткування коштів у касі платника податку, а в разі відсутності такої – дата інкасації готівки у банківській установі, що обслуговує платника податку; 

б) дата відвантаження товарів, а в разі експорту товарів – дата оформлення митної декларації, що засвідчує факт перетинання митного кордону України, оформлена відповідно до вимог митного законодавства, а для послуг – дата оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг платником податку.

Відповідно до п. 187.11. ПКУ попередня (авансова) оплата вартості товарів, що вивозяться за межі митної території України чи ввозяться на митну територію України, не змінює значення сум податку, які відносяться до податкового кредиту або податкових зобов'язань платника податку, такого експортера або імпортера.

Пунктами 108 та 109 Положення № 5, затвердженого постановою Правління Національного банку України (далі НБУ) від 02.01.2019 року, визначено, що зарахування коштів в іноземній валюті на поточні рахунки клієнтів здійснюється банками через розподільчі рахунки за операції, що не суперечать вимогам законодавства України, зокрема за зовнішньоекономічними договорами (контрактами).

Відповідно до п.24 Положення № 5, обов’язковому продажу на валютному ринку України підлягають надходження в іноземній валюті:

1) із-за кордону на користь юридичних осіб – резидентів, які не є банками, фізичних осіб – підприємців, іноземних представництв (крім офіційних представництв), а також на рахунки, відкриті в банках для ведення спільної діяльності без створення юридичної особи; 

2) на території України з поточних рахунків юридичних осіб – нерезидентів (крім інвестиційних рахунків) на користь юридичних осіб – резидентів, які не є банками, фізичних осіб – підприємців, іноземних представництв (крім офіційних представництв), а також на рахунки, відкриті в банках для ведення спільної діяльності без створення юридичної особи підлягають обов’язковому продажу на валютному ринку України.

Обов'язковому продажу підлягають валюти 1 групи Класифікатора та російські рублі (п.27 Положення № 5).

Розмір обов'язкового продажу валютних надходжень з 01 березня 2019 року становить 30%. Решта - залишається в розпорядженні резидентів та нерезидентів і використовується ними з урахуванням положень валютного законодавства (п. 25 Положення № 5).

Відповідно до п. 29 Положення № 5 банк зобов’язаний здійснити обов’язковий продаж надходжень в іноземній валюті:

1) без доручення клієнта;

2) виключно наступного робочого дня після дня зарахування таких надходжень на розподільчий рахунок.

Отже, датою надходження коштів в іноземній валюті, є дата зарахування банком коштів з розподільчого рахунка на відповідний поточний банківський рахунок резидента.

Таким чином при отриманні попередньої оплати (авансу) в іноземній валюті за надані нерезиденту послуги, місце постачання яких визначено на митній території України, податкові зобов’язання з ПДВ визначаються на дату надходження коштів з розподільчого рахунка на поточний рахунок:

 

 

РЕЄСТРАЦІЯ, РЕОРГАНІЗАЦІЯ ПІДПРИЄМСТВА

 

 

 


<<увесь список>>
26.04.2024
Курси валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Ваша думка

Чи працює ваше підприємство під час воєнного стану

Законодавство
УправлінняАудитБухгалтеріяПравоПерсоналПро нас
© 2003-2024 OLZA
Kyiv, Ukraine