Об'єктивний погляд на ситуацію

Оновлені правила ведення касових операцій з 01.07.18.

14 червня 2018

 01.06.2018 набрала чинності постанова Правління НБУ від 24.05.2018 року № 54 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України» (далі – Постанова № 54), якою внесено зміни до Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління НБУ від 29.12.2017 року № 148 (далі – Положення № 148).

Постановою № 54 врегульовуються наступні питання:

1) розробити та затвердити порядок оприбуткування готівки в касі та порядок розрахунку ліміту каси з урахуванням норм Положення про ведення касових операцій;

2) користуватися лімітами каси, установленими та затвердженими до набрання чинності цією постановою.

1) із суб'єктами господарювання протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами - у розмірі до 50 000 (п'ятдесяти тисяч) гривень включно.

2) між собою за договорами купівлі-продажу, які підлягають нотаріальному посвідченню, у розмірі до 50 000 (п'ятдесяти тисяч) гривень включно.

Платежі на суму, яка перевищує 50 000 гривень, здійснюються шляхом переказу коштів з поточного рахунку на поточний рахунок або внесення та/або переказу коштів на поточні рахунки (у тому числі на депозит нотаріуса на окремий поточний рахунок у національній валюті).

 

Фізичні особи-підприємці, які проводять готівкові розрахунки з оформленням їх товарними чеками, зобов'язані відображати суми фактичних надходжень у книзі обліку доходів на підставі товарних чеків (квитанцій).

 

Готівка під звіт видається працівникам або довіреним особам:

1) на закупівлю сільськогосподарської продукції та заготівлю вторинної сировини на строк не більше 10 робочих днів;

2) на закупівлю брухту чорних металів і брухту кольорових металів - на строк не більше 30 робочих днів від дня видачі готівки під звіт;

3) на всі інші виробничі (господарські) потреби - на строк не більше 2-х робочих днів, уключаючи день отримання готівки під звіт.

 

Ліміт каси

Усі підприємства, крім банків та фізичних осіб-підприємців,  зобов'язані самостійно розробити та затвердити внутрішнім документом (нараз/розпорядження) Порядок здавання виручки та розрахунку ліміту каси - граничний розмір суми готівки, що може залишатися в касі в позаробочий час та забезпечити роботу на початку наступного робочого дня.

Ліміт каси підприємства встановлюють на підставі розрахунку середньоденного надходження готівки до каси або її середньоденної видачі з каси. Період для розрахунку та періодичність перегляду ліміту каси Положенням № 148 не передбачено. Проте пунктом 55 визначено, що у разі змін законодавства або внутрішніх обставин на підприємстві (зміни в надходженнях/видатках готівки, внутрішнього трудового розпорядку/графіків змінності тощо) ліміт каси може переглядатись. Тому радимо стежити за фактичними показниками та при розробці внутрішнього розпорядчого документу прописати період розрахунку (н-д, за останні три місяці, за останні шість місяців або за останній рік), періодичність перегляду ліміту каси (н-д, щомісяця, щокварталу, щопівроку або щороку) та строки здавання готівкової виручки в банк (погоджуються з банком), у якому відкрито рахунок установи/підприємства.

Розрахунки, затверджені/підписані керівником/уповноваженою ним особою додаються до розпорядчого документу або банківського договору.

У разі відсутності розпорядчого документу ліміт каси вважається нульовим. Уся готівка, що перебуває в касі підприємства на кінець робочого дня і не здана ним відповідно до вимог цього Положення, уважається понадлімітною.

Готівка не вважається понадлімітною в день її надходження, якщо вона здана в сумі, що перевищує встановлений ліміт каси, до обслуговуючих банків не пізніше наступного робочого дня банку або видана наступного дня на потреби, пов'язані з діяльністю підприємства.

Підприємства, що розпочинають свою діяльність або діяльність яких була пов'язана виключно з безготівковими розрахунками  на перші три місяці їх роботи (з дня першого готівкового розрахунку) ліміт каси встановлюють згідно з прогнозними розрахунками. Ліміт каси, установлений з урахуванням прогнозних розрахунків, у двотижневий строк після закінчення перших трьох місяців їх роботи переглядається за фактичними показниками діяльності.

Для відокремлених підрозділів ліміт каси установлюється і доводиться до їх відома відповідним внутрішнім документом підприємства.

Штрафні санкції

Контроль за дотриманням порядку ведення операцій з готівкою здійснює Державна фіскальна служба України, зокрема визначає наявність самостійно встановленого ліміту каси та його відповідність самостійно здійсненим розрахункам.

Відповідальність за встановлення ліміту каси та за достовірність відповідних показників, зазначених у розрахунку встановлення ліміту залишку готівки в касі, несе керівник підприємства у розмірі від 100 до 200 н.м.д.г. (неоподатковуваних мінімумів доходів громадян).

Крім того, за перевищення встановлених лімітів залишку готівки в касах, до юридичної особи застосовується штраф у двократному розмірі сум виявленої понадлімітної готівки за кожний день.

 

 

Скористайся

АУДИТ LIGHT

та отримай слушні поради

по вдосконаленню бізнеса

 

 

 

 

 

 


<<увесь список>>
19.04.2024
Курси валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Ваша думка

Чи працює ваше підприємство під час воєнного стану

Законодавство
УправлінняАудитБухгалтеріяПравоПерсоналПро нас
© 2003-2024 OLZA
Kyiv, Ukraine