Об'єктивний погляд на ситуацію

Облікова політика підприємства

22 листопада 2017

Облікова політика підприємства - низка правил, принципів, домовленостей та практик застосування при веденні бухгалтерського обліку та складанні й поданні фінансової звітності, що закріплені в Наказі/Положенні про облікову політику та організацію бухгалтерського обліку (далі - Наказ).

Обов'язкова наявність Наказу на підприємстві закріплена в ч.5 ст.8 ЗУ "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні". При цьому підприємство самостійно визначає доцільність застосування міжнародних стандартів, крім випадків, коли обов'язковість їх застосування визначена законодавством.

Облікова політика є елементом системи організації бухгалтерського обліку на підприємстві, відповідальність за який несе посадова особа відповідно до установчих документів.

Підприємство самостійно визначає облікову політику підприємства, з урахуванням вимог національних /міжнародних стандартів бухгалтерського обліку. Обрана підприємством облікова політика застосовується всіма філіями, представництвами, відділеннями та іншими відокремленими підрозділами незалежно від їх місцезнаходження.

Зміна облікової політики можлива лише у випадках, передбачених національними /міжнародними стандартами фінансової звітності і повинна бути обґрунтована та розкрита у фінансовій звітності.  Облікова політика може бути змінена, як правило, з початку року.

У документі наводяться лише ті принципи, методи і процедури щодо яких нормативно-правовими актами з бухгалтерського обліку передбачено більш ніж один їх варіант, а також попередні оцінки, які використовуються підприємством з метою розподілу витрат.

Що повинно відображатися в обліковій політиці підприємства:

Наказ про облікову політику та організацію бухгалтерського обліку може бути прийнятий як базисний на час діяльності підприємства, до якого за потреби вносяться зміни з визначеного часу. У разі внесення до облікової політики змін, що за обсягом охоплюють більшу частину тексту або істотно впливають на її зміст, розпорядчий документ про облікову політику доцільно повністю викласти в новій редакції.

 

Розробка облікової політики

 

 

 


 

#s3gt_translate_tooltip_mini { display: none !important; }


<<увесь список>>
25.04.2024
Курси валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Ваша думка

Чи працює ваше підприємство під час воєнного стану

Законодавство
УправлінняАудитБухгалтеріяПравоПерсоналПро нас
© 2003-2024 OLZA
Kyiv, Ukraine