Об'єктивний погляд на ситуацію

Податок на виведений капітал - філософія майбутнього

19 липня 2017

Законопроект "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо податку на виведений капітал", що оприлюднений на сайті Міністерства фінансів України, покликаний кардинально змінити оподаткування підприємств та замість податку на прибуток запровадити податок на виведений капітал (надалі - ПВК).

Філософія цього законопроекту полягає в тому, що весь прибуток, отриманий підприємством, не оподатковується та залишається у розпорядженні підприємства на його розвиток (нові об'єкти будівництва, транспорт, модернізація виробництва, депозит тощо). Але, як тільки підприємство вирішить вивести капітал на користь неплатників ПВК, воно повинно нарахувати та сплатити ПВК.

Платниками податку на виведений капітал є:

Не є платниками податку на виведений капітал:

До операцій з виведення капіталу прирівнюється:

Базою оподаткування є виплати  у грошовій формі та/або відмінній від грошової форми протягом податкового (звітного) кварталу.

Ставки податку становлять 5%, 15% і 20% та залежать від здійснених операцій. Платники податку самостійно визначають суми податку, що підлягають сплаті. Обов’язок щодо нарахування та сплати податку виникає у платника податку у випадку здійснення операції, що є об’єктом оподаткування ПВК.

Податковим (звітним) періодом є календарний квартал та календарний рік (строки не змінилися). Звітність подається за умов здійснення операцій, що є об’єктом оподаткування ПВК:

Суми переплат з податку на прибуток підприємств можуть бути використані платниками податків у рахунок зменшення грошових зобов’язань з податку на виведений капітал та/або підлягають поверненню платнику податку в порядку, встановленому статтею 43 цього Кодексу.

У законопроекті чимало нюансів і ми не всі їх вказали, але ми намагалися донести до Вас основні тези з метою привернути увагу до вашої бухгалтерії та підготуватися до нових вимог. Зверніть увагу на фінансові позики, що неповернуті, заборгованості з нерезидентами.

 


 

P.S. Дану концепцію активно обговорюють аудиторська спільнота, представники бізнесу та Кабінет Міністрів. Але з боку представників великих корпорацій існує чимало спротиву щодо введення в дію нових правил. І якщо не вдалося запровадити податок на виведений капітал з 2018 року, сподіваємося на його дію з 2019 року.

 



<<увесь список>>
25.04.2024
Курси валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Ваша думка

Чи працює ваше підприємство під час воєнного стану

Законодавство
УправлінняАудитБухгалтеріяПравоПерсоналПро нас
© 2003-2024 OLZA
Kyiv, Ukraine