Об'єктивний погляд на ситуацію

Декларація з податку на прибуток підприємств 2015. Складаємо разом

12 січня 2016

1 грудня 2015 року набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 20.10.2015 № 897 «Про затвердження форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств» (далі – Декларація №897). Перше подання звітності за новою формою декларації здійснюється за результатами діяльності за 2015 рік.

Для платників податку на прибуток, що подають звітність щокварталу з наростаючим підсумком, граничним терміном подання декларації є 9 лютого 2016 року (п. 49.18.2. ПКУ). 

Для платників податку на прибуток, що звітують раз на рік, граничним терміном подання декларації є 29 лютого 2016 року (п. 49.18.3. ПКУ).

Також з 2015 року відмінено консолідовану сплату податку на прибуток підприємствами, які мають філії, в результаті чого втратив чинність наказ МФУ від 28.01.2013 № 39 щодо подання "консолідованої" звітності.

Дана форма Декларації №897 є уніфікованою, в якій проставляється позначка щодо належності платника до відповідної категорії:

Основною новацією Декларації №897 є її заповнення на підставі даних бухгалтерського обліку та коригувань фінансового результату до оподаткування на усі різниці, які збільшують або зменшують фінансовий результат до оподаткування, відповідно розділу ІІІ ПКУ.

Але платник податку, річний дохід (за правилами бухобліку) якого за останній річний звітний період не перевищує 20 млн.грн., має право відмовитись від таких коригувань (крім від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових років). Про прийняте рішення платник податку зазначає у податковій звітності з цього податку, що подається за перший рік в такій безперервній сукупності років (п. 134.1.1. ПКУ). В подальшому, у разі перевищення доходів за 20 млн.грн., такий платник визначає об’єкт оподаткування починаючи з такого року шляхом коригування фінансового результату до оподаткування на усі різниці, визначені відповідно до положень розділу ІІІ ПКУ.

Декларація №897 має 9 додатків, з яких 6 додатків (РІ, ПЗ, ЗП, АВ, ПН, ВП) - для консолідації даних та їх перенесення до основної форми декларації та 3 додатки (ТЦ, ЦП, АМ) - в якості інформаційних. Наявність заповнених додатків відображається в кінці декларації позначкою "+", крім клітинки під літерами "ПН", у якій проставляється кількість поданих додатків  ПН до декларації.

Разом з декларацією подається фінансова звітність (ст.46.2 ПКУ), про що в кінці форми проставляється позначка "+".

При заповненні декларації особливу увагу зверніть на примітки, які є свого роду "шпаргалками". Так, наприклад, заповнення рядків 18, 21, 24 декларації передбачено для платників, які подають звітність поквартально, на що вказує примітка6. А рядки 19, 22 та 25 заповнюються платниками, які подають звітність поквартально та за рік, на що вказує примітка7. При цьому у платників, у яких базовим звітним (податковим) періодом є календарний рік, рядок 19 (22, 25) дорівнює рядку 17 (20, 23) Податкової декларації з податку на прибуток підприємств, тобто відповідні рядки заповнюються з однаковими показниками.

Сплачені авансові внески при виплаті дивідендів в новій декларації зараховуються у зменшення податкового зобов'язання з податку на прибуток, задекларованого у податковій декларації за звітний (податковий) рік.  

Самостійне виправлення помилок здійснюється, як і раніше, шляхом уточнення показників декларації відповідно до ст. 50 ПКУ, а саме: в уточнюючій декларації або у складі декларації за поточний звітний (податковий) період з поданням Додатка ВП.

У  разі самостійного виправлення  помилок  за  звітні  (податкові)  періоди   до 01.01.2015 заповнюються показники таб.2, а у рядках таб.1 проставляються прочерки, про що зазначає примітка8 у Додатку ВП.

У разі самостійного виправлення помилок в уточнюючій декларації за звітні (податкові) періоди до 01.01.2015 платниками заповнюються рядки 27-28, 30-31, 32, 34-35, 36 та 38-39 Декларації №897, що відображають результат уточнення податкових зобов’язань.

Нагадуємо, що згідно п.46.4. ПКУ, якщо платник податків вважає, що форма податкової декларації, визначена центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику, збільшує або зменшує його податкові зобов'язання, всупереч нормам Кодексу з такого податку чи збору, він має право зазначити цей факт у спеціально відведеному місці в податковій декларації. Платник податків у разі необхідності може подати разом з податковою декларацією доповнення до такої декларації, які складені за довільною формою, що вважатиметься невід'ємною частиною податкової декларації. Таке доповнення подається з поясненням мотивів його подання.

 

НЕ РОБІТЬ ПОМИЛОК!

 

 


<<увесь список>>
24.04.2024
Курси валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Ваша думка

Чи працює ваше підприємство під час воєнного стану

Законодавство
УправлінняАудитБухгалтеріяПравоПерсоналПро нас
© 2003-2024 OLZA
Kyiv, Ukraine