Об'єктивний погляд на ситуацію

Єдиний рахунок для сплати податків з 2021 року

15 лютого 2021

На виконання ст.35-1 Податкового кодексу з 01 січня 2021 року в Україні запрацював єдиний рахунок для сплати податків за ініціативи та підтримки Проєкту Європейського Союзу EU4PFM.

Порядок використання єдиного рахунку визначений Постановою КМУ від 29 квітня 2020 № 321.

Єдиний рахунок - це рахунок, відкритий у центральному органі виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів, для центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, який може використовуватися платником податків для сплати грошових зобов’язань та/або податкового боргу з податків та зборів, передбачених цим Кодексом, єдиного внеску та інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи.

Єдиний рахунок не може використовуватися платником податків для сплати грошових зобов’язань та/або податкового боргу з:

Використання єдиного рахунку є добровільним. Платники, які бажають і надалі сплачувати податки за старою процедурою, здійснюють платежі у звичайному режимі. Перейти до бюджетних рахунків для сплати податків >>

Кошти, що обліковуються на єдиному рахунку, не належать ДПС.

Для використання єдиного рахунку платник податку подає через електронний кабінет повідомлення за формою J1307001. Ця ж форма передбачена і для відмови від використання єдиного рахунку.

Якщо платник - юридична особа має відокремлені підрозділи, то повідомлення про використання або про відмову від використання єдиного рахунка подається такою юридичною особою за кожним відокремленим підрозділом.

! Зверніть увагу, у разі відмови платника від використання єдиного рахунка таке використання припиняється починаючи з 1 січня наступного календарного року на підставі повідомлення про відмову від використання єдиного рахунка.

Після отримання квитанції (протягом 1 дня) про включення до Реєстру платників, які використовують єдиний рахунок, можна приступати до перерахування податків та зборів.

! Зверніть увагу, що з цього моменту сплата податків і зборів має здійснюватися тільки на єдиний рахунок, з якого ДПС самостійно перераховує відповідні податки та збори. Сплата податкових платежів платником вважатиметься помилково сплаченим грошовим зобов’язанням та підлягатиме поверненню.

Для зарахування коштів на єдиний рахунок платник заповнює розрахунковий документ згідно з Порядком заповнення документів на переказ податків/зборів, затвердженим наказом МФУ від 24.07.2015 № 666. За роз’ясненнями ДПС одержувача можна не вказувати. Але якщо банківська система не дозволяє залишити це поле пустим, зазначте себе - платника податку (на зразок ПДВ-рахунку).

Дата зарахування коштів на єдиний рахунок вважається датою розрахунків платника з бюджетом та фондами.

Інформація про рух коштів на єдиному рахунку в актуальному стані доступна платнику в електронному кабінеті.

 

 


<<увесь список>>
25.04.2024
Курси валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Ваша думка

Чи працює ваше підприємство під час воєнного стану

Законодавство
УправлінняАудитБухгалтеріяПравоПерсоналПро нас
© 2003-2024 OLZA
Kyiv, Ukraine