Об'єктивний погляд на ситуацію

Відкриття банківських рахунків через Систему BankID НБУ

07 листопада 2018

BankID – спосіб верифікації громадян через українські банки для надання адміністративних та iнших послуг через Інтернет.

5 листопада 2018 року набрала чинності постанова Правління НБУ від 01.11.2018 № 116 "Про затвердження Змін до Положення про здійснення банками фінансового моніторингу", якою Національний банк України надав фізичним особам можливість відкриття рахунку дистанційно. З цією метою впроваджується механізм віддаленої ідентифікації клієнтів банків через Систему BankID Національного банку України.

Цей механізм передбачає, що вперше ідентифікація фізичної особи має проводитися за її присутності одним з банків-учасників системи, і вже після цього ця фізична особа зможе замовляти сервіси та послуги на сайті будь-якої компанії або банку, підключених до Системи BankID НБУ. Її ідентифікація проводитиметься дистанційно на рівні банків, в яких вона обслуговується (bank-to-bank). Це, наприклад, дасть можливість клієнтам банків дистанційно відкривати рахунки без необхідності відвідувати відділення банку.

При цьому для надання банківських послуг обов'язковими умовами є виконання вимог фінансового моніторингу, а саме: проведення перевірки ідентифікаційних даних, отриманих з різних джерел (ЕЦП/кваліфікований цифровий підпис; система BankID НБУ; копії документів, завантажені на сайт надавача послуг та підписані ЕЦП клієнта).

Відповідальність за належне здійснення ідентифікації та вивчення клієнта відповідно до міжнародних стандартів та законодавства України покладається як на банк, який здійснив ідентифікацію, так і на банк, що використовує інформацію, отриману за допомогою засобів Системи BankID.

Зі свого боку банк зобов’язаний забезпечити у своїй діяльності належне управління ризиками з метою запобігання використання послуг, що він надає, для легалізації кримінальних доходів та фінансування тероризму.

Крім того, Національний банк удосконалив порядок погодження відповідальних за здійснення фінансового моніторингу працівників банків.

 

 

 

 


<<увесь список>>
29.03.2024
Курси валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Ваша думка

Чи працює ваше підприємство під час воєнного стану

Законодавство
УправлінняАудитБухгалтеріяПравоПерсоналПро нас
© 2003-2024 OLZA
Kyiv, Ukraine