Об'єктивний погляд на ситуацію

Контрольовані операції або трансфертне ціноутворення

30 червня 2017

Контрольовані операції регулюються статтею 39 "Трансфертне ціноутворення" ПКУ.

Так, контрольованими операціями є господарські операції платника податків, що можуть впливати на об’єкт оподаткування податком на прибуток підприємств платника податків, а саме:

а) господарські операції, що здійснюються з пов’язаними особами - нерезидентами, в тому числі у випадках, визначених підпунктом 39.2.1.5 цього підпункту;

б) зовнішньоекономічні господарські операції з продажу та/або придбання товарів та/або послуг через комісіонерів-нерезидентів;

в) господарські операції, що здійснюються з нерезидентами, зареєстрованими у державах (на територіях), включених до переліку держав (територій), затвердженого Кабінетом Міністрів України відповідно до підпункту 39.2.1.2 цього підпункту, або які є резидентами цих держав;

г) господарські операції, що здійснюються з нерезидентами, які не сплачують податок на прибуток (корпоративний податок), у тому числі з доходів, отриманих за межами держави реєстрації таких нерезидентів, та/або не є податковими резидентами держави, в якій вони зареєстровані як юридичні особи. Перелік організаційно-правових форм таких нерезидентів в розрізі держав (територій) затверджується Кабінетом Міністрів України.

Форма та Порядок складання Звіту про контрольовані операції затверджені наказом МФУ від 18.01.2016 № 8 "Про затвердження форми та Порядку складання Звіту про контрольовані операції" (із змінами згідно наказу МФУ від 28.04.2017 № 468 "Про затвердження Змін до форми та Порядку складання Звіту про контрольовані операції", що набрав чинності з 16.06.2017).

Так, змінами подовжено строки подання Звіту до 01 жовтня року, що настає за звітним. А обсяг контрольованих операцій з одним контрагентом понад 5 млн.грн. пішов у небуття та до уваги тепер не береться.

Крім того, з 16.06.2017 зазнав суттєвих змін наказ МФУ від 14.08.2015 № 706 "Порядок опитування уповноважених, посадових осіб та/або працівників платника податків з питань трансфертного ціноутворення", яким визначено, що платники податків зобов'язані подавати інформацію, визначену в запиті контролюючого органу, та її документальне підтвердження протягом 15 робочих днів з дня, наступного за днем отримання запиту.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


<<увесь список>>
29.03.2024
Курси валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Ваша думка

Чи працює ваше підприємство під час воєнного стану

Законодавство
УправлінняАудитБухгалтеріяПравоПерсоналПро нас
© 2003-2024 OLZA
Kyiv, Ukraine