Об'єктивний погляд на ситуацію

Бухгалтерський облік програмного забезпечення

31 травня 2017

Комітет ВРУ з питань інформації та зв’язку

Лист від 13.02.17  р. № 04-21/13-74

 

Щодо виконання законодавства у сфері інформаційних технологій, зокрема, надання хмарних сервісів

 

Комітет ВРУ з питань інформації та зв’язку на своєму засіданні 08.02.17 р. (протокол № 57) заслухав питання щодо виконання законодавства у сфері інформаційних технологій, зокрема, надання хмарних сервісів.

В ході розгляду зазначеного питання були обговорені основні моделі використання та обліку програмного забезпечення (далі — ПЗ) на підприємствах відповідно до законодавства України. Зокрема, було зауважено, що ПЗ у бухобліку та з метою подальшого оподаткування може визнаватись як об’єкт:

— основних засобів (далі — ОЗ) у разі, якщо програма необхідна для виконання комп’ютером його функціональних завдань, тобто є системною програмою, вона може обліковуватися як об’єкт ОЗ;

— нематеріальних активів (далі — НА) у разі, коли придбаваються майнові права на комп’ютерну програму, а вона включається до складу НА;

— роялті (для власного використання) у разі, коли ліцензіату надано право користування комп’ютерною програмою або можливості її продажу (або відчуження), умови використання програми не обмежені її функціональним призначенням, а відтворення програми — певною кількістю копій, плата за користування такою програмою вважається роялті;

— роялті (для власного використання та надання послуг) у разі, коли оплачується обслуговування програми, але сама програма не придбавається, така плата вважається платою за послуги.

У разі надання хмарних послуг, коли вітчизняне підприємство не здійснює придбання ПЗ, а отже, таке ПЗ не може бути віднесено до НА, в обліку та з метою оподаткування платежі за використання таким ПЗ можуть визнаватись лише як роялті.

Відповідно до прийнятого на Комітеті рішення, з метою забезпечення однозначного та кваліфікованого тлумачення посадовими особами ДФС норм ПКУ та Закону України «Про авторське право і суміжні права», просимо поінформувати Комітет та органи ДФС про особливості обліку та оподаткування використання ПЗ при наданні хмарних послуг.

 

Голова Комітету О. ДАНЧЕНКО


<<увесь список>>
25.04.2024
Курси валют
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
Ваша думка

Чи працює ваше підприємство під час воєнного стану

Законодавство
УправлінняАудитБухгалтеріяПравоПерсоналПро нас
© 2003-2024 OLZA
Kyiv, Ukraine